понедељак, 6. јун 2011.

B 12

Vitamin B-12, (naziva se još i cobalamin) rastvorljiv je u vodi. B-12 je vitamin koji ima ključnu ulogu u normalnom funkcionisanju mozga i nervnog sistema, a, takođe stimuliše regeneraciju jetre, ima ulogu u prevenciji steriliteta, a sa C vitaminom ima antikancerogenu funkciju. Sastavni je deo terapije kod mnogih psihijatrijskih oboljenja, ali i kod naglašne anemije, jer podstiče stvaranje eritrocita. B-12 se loše apsorbuje kroz želudac, a vezuje se za proteine pljuvačke i želudačnog soka - zato ovaj vitamin treba uzimati u obliku pastila ili sublingvalnih tableta (onih koje se stavljaju se pod jezik). Apsorpciju vitamina B-12 pomaže kalcijum, vitamini B kompleksa i vitamini A, C, E, a smanjuju duvan, kafa, alkohol, laksativi i problemi u funkcionisanju tiroidne žlezde.

B- 12 je jedan od osam vitamina B kompleksa. Obično je uključen u metabolizam svake ćelije ljudskog tela, posebno utiču na sintezu DNK, ali i sintezu masnih kiselina, kao i proizvodnju energije.

Najvažnije uloge vitamina B-12 u organizmu su:

- pomaže očuvanje funkcija nervnog sistema (poboljšava koncentraciju, pamćenje i ravnotežu)
- sprečava anemiju time što stvara i regeneriše crvena krvna zrnca
- učestvuje u detoksikacionim procesima u jetri, ali i njenoj regeneraciji
- pomaže normalan rast, razvoj i apetit kod dece
- važan je za energetski metabolizam organizma
- ublažava predmenstrualne i menstrualne tegobe.

Simptomi nedostatka vitamina B-12 ponekad se mogu uočiti tek nakon pet godina od njegovog nestanka iz telesnih rezervi. To mogu biti: sekundarna pojava masne degeneracije srca, bubrega i jetre, slabljenje imuniteta i anemija. Nedostatak ovoga vitamina je vrlo čest kod isključivih vegetarijanaca - jer su mu prirodni izvori džigerica, meso, jaja, mleko - i kod ljudi posle pedesete godine života. Vitamin B-12 je sastavni deo terapije neplodnosti oba pola, a kod muškaraca usled nedostatka ovog vitamina može doći do poremećaja u produkciji semena i sperme, čak i do nedostatka spermatozoida. Odojčad dojena majčinim mlekom dobijaju dovoljne količine vitamina B-12, ali deci koja se hrane veštačkim mlekom potreban je dodatak ovog vitamina.Vitamin B12 je pogodan kao terapija protiv anemije.

Kako nabaviti proizvod?


FLP store in Ireland


FLP store in Spain

FLP store in Netherlands



FLP store in Luxembourg
FLP store in Greece
FLP store in Australia
FLP store in Northen Ireland
FLP store in Canada
FLP store in United Kingdom

FLP store in USA

FLP store in Belgium




субота, 4. јун 2011.

Arctic sea omega 3,6 i 9




Omega 3 esencijalna je polinezasićena masna kiselina, a nalazimo je u lososu, ostaloj ribi i plodovima mora. Omega-9 je nezasićena masna kiselina koju možemo naći u biljnim prozvodima. Svaka kapsula sadrži 200mg EPA i 200mg DHA te 100mg oleinske kiseline.

Sastav: Omega 3 – nezasicene masne kiseline – riblje ulje 435 mg
Omega 6 iz ulja lignji sadrzi oleinsku kiselinu 100mg
Omega 9 nezasicene masne kiseline – hladno cedjeno maslinovo ulje 250 mg
Dejstva:
1. Snizava holesterola i trigliceride
2. Sprecava stvaranje tromba
3. Poboljsava cirkulaciju
4. Tromboza vena
5. Autoimune bolesti
6. Hrani nervne celije
7. Ometa sirenje metastaza

Skupini omega-6 masnih kiselina pripadaju:

LINOLNA masna kiselina koja se nalazi u kukuruznom ulju, ulju soje i šafrana te većini biljnih ulja;
GLA (gama-linolenska masna kiselina) koja se nalazi u ulju boražine (BoragoofficinalisL.) i noćurka (OenotherabiennisL.);
AA (arahidonska masna kiselina) koja se nalazi u mesu, organima i drugim životinjskim proizvodima.
Obje skupine obuhvaćaju nekoliko masnih kiselina, uključujući dvije esencijalne koje organizam ne može sam sintetizirati: dvostruko nezasićenu linolnu iz skupine omega-6 masnih kiselina i trostruko

Kako deluju omega 3?

Esencijalne masne kiseline su gradivne materije od kojih se stvaraju prostaglandini, koji regulišu brojne funkcije u organizmu uključujući imuni odgovor i sintezu hormona. Ti prostaglandini smanjuju upalu, proširuju krvne sudove, smanjuju koagulaciju krvi i nivo štetnog LDL holesterola, a istovremeno podižu nivo korisnog HDL holesterola. Riblje ulje ne utiče na smanjenje stvaranja holesterola u jetri, što može biti glavni uzrok hiperholesterolemije kod naslednih oblika ove bolesti.
Ovi nutrijenti igraju važnu ulogu u funkcionisanju mozga i pravilnom rastu i razvoju. Trudnice, dojilje, mala deca i žene koje planiraju trudnoću treba da vode računa o poreklu ribe koju konzumiraju zbog moguće kontaminacije živom, potrebno je koristiti ribu iz ribnjaka. Ove kategorije treba da primenjuju omega 3 masne kiseline u vidu suplemenata od respektabilnog proizvođača koji su garanatovano bez žive i drugih toksina u ribljem ulju. U ishrani modernog čoveka postoji disbalans u unosu omega 6 i omega 3 masnih kiselina. Omega 6 masne kiseline su zastupljene u ishrani, a unose se putem suncokretovog, kukuruznog, lanenog ulja. Međutim, odnos u količini omega 6 i omega 3 u ishrani treba da bude 2:1 do 4:1, a u modernoj ishrani je od 10:1 do 30:1.
Postoje tri osnovna tipa omega 3 masnih kiselina koje se usvajaju u organizam: alfa linoleinska - ALA, eikosapentanoična - EPA i dokosaheksanska - DHA. U organizmu se vrši prevođenje ALA u EPA i DHA. Omega 3 masne kiseline smanjuju upalne procese, kao i faktore rizika povezanih sa razvojem hroničnih bolesti kao što su srčana oboljenja, rak i artritis. Simptomi nedostatka omega 3 masnih kiselina su izrazit umor, loša memorija, suva koža, srčani problemi, promene raspoloženja, depresija i slaba cirkulacija.

Za šta se upotrebljavaju omega 3?

Omega 3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline. Esencijalne znači da organizam ne može da ih sintetiše, već se moraju uneti hranom. Omega 3 masne kiseline se nalaze u masnoj morskoj ribi, kao što je losos, tuna, sardine, haringe, skuša, bakalar. Nutricionisti preporučuju unos ribe bar 3 puta nedeljno, naročito masne morske ribe bogate ovim kiselinama.
Visok holesterol
Eskimi, koji koriste mnogo ribe bogate omega 3 masnim kiselinama u svojoj ishrani, imaju snižen LDL - štetan holesterol i povećan HDL - dobar holesterol. Nekoliko velikih kliničkih studija je potvrdilo da EPA i DHA smanjuju nivo ukupnog holesterola i triglicerida u krvi.
Visok krvni pritisak
Analizom kliničkih studija dolazi se do zaključka da suplementacijom 3g ribljeg ulja na dan može značajno da se smanji krvni pritisak kod osoba koje nisu koristile terapiju za regulaciju krvnog pritiska

Srčana oboljenja
Jedan od najboljih načina da se spreči razvoj srčanih oboljenja jeste da se smanji unos zasićenih masti (masti životinjskog porekla) i da se poveća unos nezasićenih masti (masti biljnog porekla), uključujući omega 3 masne kiseline. Takođe je potvrđeno da sprečavaju nastanak i razvoj ateroskleroze (suženje krvnih sudova usled zadebljavanja i akumuliranja masti na zidovima krvnih sudova). Suplementacijom omega 3 masnih kiselina izrazito je smanjen rizik za razvoj iznenadnog srčanog napada ili šloga. Dovoljnim unosom ribe omogućuje se sprečavanje nastanka tromba, koji može začepiti arterije i dovesti do srčanog infarkta ili moždnog udara. U stvari, unosom dve porcije masne morske ribe nedeljno smanjuje se rizik za šlog čak i do 50%. Međutim, ni sa čim ne treba preterivati, pa ljudi koji uzimaju više od 3g ribljeg ulja (3 obroka ribe dnevno) mogu imati povećan rizik za krvarenja, a potencijalna krvarenja u mozgu mogu biti i fatalna.
Artritis
Većina kliničkih istraživanja sprovedenih o upotrebi omega 3 masnih kiselina kod upalnih stanja zglobova su se fokusirala na reumatoidni artritis. Utvrđeno je da ove kiseline smanjuju bol u zglobovima, jutarnju ukočenost i omogućavaju smanjenje količine lekova koje koriste pacijenti sa reumatoidnim artritisom, ali i druga hronična inflamatorna oboljenja, kao što su osteoartritis, mogu biti ublažena upotrebom omega 3 masnih kiselina.
Depresija
Ljudi koji ne unose dovoljno omega 6 masnih kiselina ili ne održavaju ravnotežu u unosu omega 3 i omega 6 masnih kiselina u svojoj ishrani imaju povećan rizik za razvoj depresije. Omega 3 masne kiseline ulaze u sastav membrane nervnih ćelija. Omogućavaju komunikaciju između nervnih ćelija koja je neophodna za održavanje dobrog mentalnog zdravlja. Kod depresivnih pacijenata koji su uzimali 2-3 obroka masne ribe nedeljno, tokom 5 godina zabeleženo je značajno smanjenje u depresivnim osećajima.
Ostale indikacije
Za upotrebu omega 3 masnih kiselina koje su klinički testirane su: osteoporoza, bipolarni poremećaj, šizofrenija, bulimija, anoreksija, različiti dermatitisi, psorijaza, opekotine, astma, makularna degeneracija, menstrualni bolovi, inflamatorna oboljenja creva.

Kako nabaviti proizvod?

www.aloevera.co.rs



Omega-3: Dobre masti
Ako Vam lekar kaže da morate da smanjite masti u ishrani, morate imati na umu da nisu sve masti nezdrave. Omega-3 masne kiseline mogu imati dalekosežnu korist za zdravlje. Istraživanja pokazuju da omega 3 masne kiseline smanjuju rizik od srčanih oboljenja. Omega 3 takođe sprečava ili ublažava simptome depresije, demencije, raka i artritisa. Omega 3 masne kiseline se nalaze u lososu, orasima, lisnatom povrću, i u mnogim drugim namirnicama – ali zdravstvena korist od njih se značajno razlikuje u zavisnosti od izvora.
Omega-3 masne kiseline postoje u nekoliko oblika. Vrste koje se nalaze u ribi, DHA i EPA, izgleda da su imaju najbolji uticaj na zdravlje. Drugi oblik poznat kao ALA se nalazi u biljnim uljima, lanenom semenu, orasima, i tamnom lisnatom povrću kao što je spanać. Telo pretvara malu količinu ALA u EPA i DHA, a ALA i sam ima povoljan uticaj na zdravlje.
Kako omega-3 savladava bolesti
Omega-3 masne kiseline pomažu u suzbijanju bolesti tako što smanjuju zapaljenske procese u krvnim sudovima, zglobovima, kao i na drugim mestima u telu. One takođe smanjuju rizik od abnormalnog srčanog ritma, smanjuju nivo nezdravih masti u krvi, i usporava taloženje masti u krvnim sudovima. Naša tela ne proizvode omega-3, tako da moramo da ih unosimo kroz ishranu.
Omega-3 i smrt uzrokovana bolestima srca
Ukoliko ste imali srčani udar, omega-3 masne kiseline mogu pomoći da smanjite rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima. Istraživanja pokazuju smanjenje broja srčanih udara i iznenadne smrti kod žrtava srčanog udara koje su povećale unos omega-3 masnih kiselina. To uključuje ljude koji uzimaju riblje ulje u obliku suplemenata i one koji redovno jedu masne ribe, kao što su losos ili jezerska pastrmka.
Omega-3 i trigliceridi
Omega 3 masne kiseline mogu smanjiti nivo triglicerida, tip masnoća u krvi koji je povezan sa srčanim bolestima. Trigliceridi se skupljaju u krvotok i masnim ćelijama u telu. Na žalost, omega-3 povećavaju holesterol- i „dobar“ (HDL) i „loš“ (LDL). Ljudi sa visokim nivoom triglicerida treba da se konsultuju sa svojim lekarom pre nego što počnu uzimati omega-3. Jesti više ribe sa omega 3 masnim kiselinama generalno se smatra bezbednim.
Omega-3 i visok krvni pritisak
Postoje jaki dokazi da omega-3 blago snižava krvni pritisak. Ako imate visok krvni pritisak, konzumiranje više ribe može biti korisno zajedno sa drugim promenama u ishrani i uzimanjem lekova koje prepisuje lekar. Jedna od strategija je da se češće zameni crveno meso sa ribom. Ali izbegavajte usoljenu ribu, npr. dimljeni losos.
Omega-3 i moždani udar (šlog)
Omega 3 sprečava nagomilavanje naslaga unutar krvnih sudova i sprečava zgrušavanje krvi, tako da može sprečiti ishemijske moždane udare, tip moždanog udara koji izazivaju ugrušci ili blokade u arterijama. U velikim dozama, omega-3 može povećati rizik od hemoragičnog moždanog udara, što je manje uobičajeni tip koji podrazumeva krvarenje u mozgu.
Omega-3 i reumatoidni artritis
Studije pokazuju da omega-3 mogu da smanje simptome kao što su bolovi u zglobovima i ukočenost kod ljudi sa reumatoidnim artritisom. Ishrana bogata omega-3 može da poveća efikasnost antiinflamatornih lekova.
Omega-3 i depresija
Omega-3 masne kiseline mogu poboljšati poremećaje raspoloženja i povećati efikasnost antidepresiva. Zemlje koje imaju veći nivo omega 3 kiselina u ishrani imaju manji broj pacijenata koji pate od depresije.
Omega-3 i ADHD
Neke studije sugerišu da dodaci omega 3 mogu olakšati simptome poremećaja hiperaktivnosti i nedostatka pažnje (ADHD). Znamo da su omega-3 masne kiseline važne za razvoj i funkcionisanje mozga. Iako omega 3 ne može da suzbije sve simptome, može da poveća efikasnost tradicionalnog lečenja.
Omega-3 i rak
Omega 3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od raka debelog creva, raka dojke, i uznapredovalog raka prostate, ali je potrebno više istraživanja. Kako biste uneli više omega 3 i smanjili rizik od raka, jedite puno ribe.
Omega-3 i deca
Još uvek nije naučno dokazano da omega 3 masne kiseline imaju povoljan uticaj na povećanje inteligencije kod dece. Deca treba da jesu ribu, ali ne pohovanu. Pedijatri takođe upozoravaju na opasnost od riba koje sadrže puno žive, kao što su ajkula, sabljarka, skuša i druge.
Omega-3: Ulov dana
Najbolji izvor omega-3 masnih kiselina je riba, mada su neke vrste bogatije omega 3 masnim kiselinama nego druge. Najbolji izbor su losos, skuša, haringa, jezerska pastrmka, sardine, inćuni i tunjevina. Preporučuje se najmanje dve porcije ribe nedeljno, što je oko 100 grama kuvane ribe.
Opasnosti kontaminirane ribe
Za većinu ljudi, živa u ribi ne predstavlja zdravstveni problem. Živa je problem za trudnice, dojilje i malu decu.
Omega-3 dopune ishrani
Ako ne volite ribu, omega 3 možete unositi preko suplemenata.  Osobama sa kardiovaskularnim problemima se preporučuje Jedan gram dnevno. U velikim dozama, omega-3 može da poveća rizik od krvarenja i može da stvara smetnje nekim lekovima. Riblje ulje takođe može crpiti vitamin E, tako da neki dodaci uključuju vitamin E. Posavetujte se sa lekarom pre uzimanja omega 3 dodataka ishrani.
Omega-3 za vegetarijance
Ako ne jedete ribu ili riblje ulje, možete dobiti dozu DHA iz dodataka ishrani baziranim na algama. Alge koje se komercijalno gaje generalno se smatraju bezbednim, iako plavo-zelene alge koje rastu u divljini mogu da sadrže toksine. Vegetarijanci takođe mogu dobiti ALA verziju omega-3 iz hrane kao što su ulje repice, laneno seme, orasi, brokoli, spanać i  proizvodi obogaćeni omega-3 masnim kiselinama.
Proizvodi na kojima piše da su obogaćeni omega 3 masnim kiselinama
Mnogi prehrambeni proizvodi ističu da sadrže omega 3 i da su zato dobri za Vaše zdravlje. Međutim, količina omega-3 koju sadrže može biti minimalna. Oni mogu da sadrže omega 3 u obliku ALA, koji još nije pokazao da ima iste zdravstvene beneficije kao EPA i DHA. Najsigurnije je da uzimate riblje ulje kao izvor omega 3.

Preporuka za koristenje: 2 x 2 kapsulice tokom jela


FLP store in Ireland


FLP store in Spain

FLP store in Netherlands



FLP store in Luxembourg
FLP store in Greece
FLP store in Australia
FLP store in Northen Ireland
FLP store in Canada
FLP store in United Kingdom

FLP store in USA

FLP store in Belgium

петак, 3. јун 2011.

Aloe Vera


ŠTA JE ALOE VERA ?


Od davnina je poznata kao eliksir dugovečnosti. Zbog svoje hranjive vrednosti i izuzetnih lekovitih svojstava nazivaju je
»Kraljicom lekovitih biljaka«.
U svetu je poznatija kao Aloe vera Barbadensis Miller. Ime je dobila po botaničaru Milleru koji ju je otkrio na ostrvu Barbadosu i uvrstio u registar lekovitog bilja.
Aloe vera je trajna sukulenta iz porodice ljiljana (Liliaceae). Prirodno raste samo u područjima sa toplom i suvom klimom (najbolji uvjeti su tamo gdje je prosječna godišnja temperatura iznad 22°C npr. Karibi, Meksiko, Texasa...).
Od biljke se najviše upotrebljava njezin gel, želatinasta masa koja se nalazi u unutrašnjosti lista.

ŠTA SADRZI ALOE VERA ?


Naucnici su ustanovili da gel Aloe vere sadrži preko 240 hranjivih i lekovitih sastojaka i među njima:
VITAMINE: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folnu kiselinu;
MINERALE: (više od 20); Ca,K,Fe, Na, Mg, Mn, Cu, Cr, Zn ...
MUKOPOLISAHARIDE: imuno-modulatori (pomažu kod AIDS-a, karcinoma, imunoloških poremećaja), antioksidansi, imaju protuupalno, antibakterijsko i antivirusno djelovanje.
AMINOKISELINE: (potrebne za sintezu bjelančevina) - sadrži 7 od 8 esencijalnih i 11 od 14 neesencijalnih;
ENZIME: (16 enzima) iz grupe proteaza, amilaza, lipaza i celulaza (pomažu probavu belančevina, ugljikohidrata, masti i celuloze)
ANTRAKININE, LIGNINE, SAPONINE, STEROLE,...


KAKO SE  UPOTREBLJAVA ALOE VERA GEL ?


Ako se gel Aloe vere pije kao napitak (oralna uporaba), deluje blagotvorno na mnogobrojne funkcije organizma:
jača imunološki sistem
• smanjuje upale
• ometa razvoj viruse, bakterije, gljivice, parazite, ličinke i spore
• detoksikuje organizam
• potiče metabolizam i djelovanje svih organa: jetre, žuči, bubrega, srca, probavnog i živčanog sustava, kože, očiju…
• pomaže kod odvikavanja od pušenja, alkohola i opojnih droga.
• Kod lokalne uporabe u obliku krema, sprejeva i kapi idealno je sredstvo za: negu kože, alergije, zarastanje rana i opekotina, kod bolova u zglobovima i mišićima, za negu zubi i usne šupljine (upala desni, paradentoza, afte), negu očiju (konjunktivitis), za akne, seboreju, perut…


KAKO DELUJE ALOE VERA GEL ?


UTECAJ NA PROBAVNE FUNKCIJE (Prof. dr. Ivan Danhof, dr. Jeffrey Bland) - Pomaze probavu, smanjuje želučanu kiselinu,
• uravnotežuje delovanje gastrointestinalnih simbiotičnih bakterija, smanjuje gljivice, normalizira pH stolice, pomaže kod iritabilnog crevnog sindroma, kolitisa, proliva i zatvora.  Cisti crevne resice od naslaga. Na taj način smanjuje upale i povećava apsorpciju hranjivih tvari.
JETRA I ŽUČ - Poboljšava rad jetre, detoksikuje je i regenerise. Preporuča se kao pomoc kod bolesti žuči, ciroze jetre, akutnog i kroničnog hepatitisa i masne jetre.
ŠEĆERNA BOLEST - Regulise i snižava nivo šećera u krvi, smanjuje oscilacije šećera.
SRCE I KRVNI SUDOVI - Jača srčani mišić. Snižava nivo holesterola u krvi i krvni pritisak te smanjuje učestalost napada angine pektoris.
BOLESTI IMUNOLOŠKOG SUSTAVA  - Aloe vera sadrži faktore koji ometaju rast tumore (alfa faktor, ometa dotok krvi u rastući tumor, acemanan…). Znacajno stimulise imunološki sistem. Smanjuje štetne nuspojave hemo i radio terapije.
ALERGIJSKE BOLESTI, ASTMA - Ublažava simptome astme i alergija.
MOKRAĆNI PUTEVI I PROSTATA - Ublažava akutne i kronične upale, djeluje i na bakterije koje su otporne na antibiotike (npr. Escherichia Colli).
RESPIRATORNI ORGANI - Pomaže kod akutnih i hroničnih upala respiratornih organa (upala sinusa, ždrijela, glasni zica, pluća itd.).
BOLOVI U ZGLOBOVIMA, REUMA, OSTEOARTRITIS, OSTEOPOROZA - Smanjuje upalu, crvenilo, bolove i oteklinu zglobova i mišića. Pomaze kod uganuća, nategnuća i upala tetiva, modrica… Pomaže kod neuralgija, išijasa i glavobolje. .
BOLESTI OČIJU - U obliku kapi za oči uspešno se upotrebljava kod upale očne sluznice (konjunktivitis), mrene, trahoma, glaukoma, keratitisa (upale rožnjace), herpes simplexa…
NJEGA KOŽE - Izvanredno vlaži kožu jer prodire do najdubljeg dermalnog sloja, podmlađuje kožu jer povećava stvaranje fibroblasta 8x brže nego je to normalno te na taj način ubrzava zarastanje rana. Izvanredna je za suvu, osetljivu i oštećenu kožu; ublažava i otklanja staračke pege po rukama. Oralnom primenom u obliku napitka i lokalnom u obliku krema delotvorna je kod psorijaze.
  • Aloe Vera snizava opstu kiselost organizma!


KAKO PREPOZNATI KVALITETAN PROIZVOD OD ALOE VERE ?

Mnogo firme u svetu nude razne proizvode od Aloe vere. Međutim, većina tih proizvoda sadrži vodu kao glavni sastojak, a Aloe veru u minimalnim količinama, nedovoljnim za bilo kakav zdravstveni efekat. Natpis "Aloe vera" na proizvodu uglavnom služi u marketinške svrhe, kako bi se poboljšala prodaja proizvoda. Prilikom izbora kvalitetnog proizvoda i proizvođača obratite paznju na sljedeće:

• Imaju li proizvodi certifikat IASC (Međunarodni Aloe vera Naucni Savet) ? Certifikat garantuje verodostojnost deklaracije proizvoda, čistoću, visoku koncentraciju, te ekološki uzgoj i kvalitetnu preradu Aloe vere.
• Kakve sve certifikate ima proizvod (Kosher, Islam, FDA) ?
• Gde raste Aloe vera iz koje se dobija gel ?
• Posjeduje li proizvođač vlastite plantaže Aloe vere ?
• Kakvim postupkom se stabilizira gel (kuvanjem, zamrzavanjem, sušenjem i mljevenjem u prah izgubi se većina lekovitih sastojaka)?
• Upotrebljava li proizvođač suvremeni, patentirani postupak stabiliziranja gela
Zapamtite
Firma koja drzi oko 92 % ukupnog sveckog uzgoja i proizvodnje ALOE VERA


Kako nabaviti proizvod?
Pozovite 011-3132352 ili 065-3132352