понедељак, 6. јун 2011.

B 12

Vitamin B-12, (naziva se još i cobalamin) rastvorljiv je u vodi. B-12 je vitamin koji ima ključnu ulogu u normalnom funkcionisanju mozga i nervnog sistema, a, takođe stimuliše regeneraciju jetre, ima ulogu u prevenciji steriliteta, a sa C vitaminom ima antikancerogenu funkciju. Sastavni je deo terapije kod mnogih psihijatrijskih oboljenja, ali i kod naglašne anemije, jer podstiče stvaranje eritrocita. B-12 se loše apsorbuje kroz želudac, a vezuje se za proteine pljuvačke i želudačnog soka - zato ovaj vitamin treba uzimati u obliku pastila ili sublingvalnih tableta (onih koje se stavljaju se pod jezik). Apsorpciju vitamina B-12 pomaže kalcijum, vitamini B kompleksa i vitamini A, C, E, a smanjuju duvan, kafa, alkohol, laksativi i problemi u funkcionisanju tiroidne žlezde.

B- 12 je jedan od osam vitamina B kompleksa. Obično je uključen u metabolizam svake ćelije ljudskog tela, posebno utiču na sintezu DNK, ali i sintezu masnih kiselina, kao i proizvodnju energije.

Najvažnije uloge vitamina B-12 u organizmu su:

- pomaže očuvanje funkcija nervnog sistema (poboljšava koncentraciju, pamćenje i ravnotežu)
- sprečava anemiju time što stvara i regeneriše crvena krvna zrnca
- učestvuje u detoksikacionim procesima u jetri, ali i njenoj regeneraciji
- pomaže normalan rast, razvoj i apetit kod dece
- važan je za energetski metabolizam organizma
- ublažava predmenstrualne i menstrualne tegobe.

Simptomi nedostatka vitamina B-12 ponekad se mogu uočiti tek nakon pet godina od njegovog nestanka iz telesnih rezervi. To mogu biti: sekundarna pojava masne degeneracije srca, bubrega i jetre, slabljenje imuniteta i anemija. Nedostatak ovoga vitamina je vrlo čest kod isključivih vegetarijanaca - jer su mu prirodni izvori džigerica, meso, jaja, mleko - i kod ljudi posle pedesete godine života. Vitamin B-12 je sastavni deo terapije neplodnosti oba pola, a kod muškaraca usled nedostatka ovog vitamina može doći do poremećaja u produkciji semena i sperme, čak i do nedostatka spermatozoida. Odojčad dojena majčinim mlekom dobijaju dovoljne količine vitamina B-12, ali deci koja se hrane veštačkim mlekom potreban je dodatak ovog vitamina.Vitamin B12 je pogodan kao terapija protiv anemije.

Kako nabaviti proizvod?


FLP store in Ireland


FLP store in Spain

FLP store in Netherlands



FLP store in Luxembourg
FLP store in Greece
FLP store in Australia
FLP store in Northen Ireland
FLP store in Canada
FLP store in United Kingdom

FLP store in USA

FLP store in Belgium




Нема коментара:

Постави коментар